Tiedotteet

Taustatietoa

Kuvapankki

Mediayhteys

JOENSUUN TIEDEPUISTO
Juha Purmonen

Kehityspäällikkö
050 354 3832
juha.purmonen(a)carelian.fi
www.carelian.fi

ITÄ-SUOMEN YLIOPISTO
Jyrki Saarinen

TkT, MBA, Professori
050 595 4348
jyrki.saarinen(a)uef.fi
www.uef.fi

Media

Fotoniikka on valon tuottamiseen, käsittelyyn ja tarkkailuun perustuva modernin optiikan alue. Termi tulee kreikan sanasta photon (fοtον), joka merkitsee valoa. Fotoniikan odotetaan asteittain korvaavan elektroniikkaa, ja sitä pidetään yhtenä aikamme merkittävimmistä mahdollistavista teknologioista.
 
Jo käytössä olevia fotoniikkaa hyödyntäviä sovelluksia ovat esimerkiksi kamerat, CD-soittimet, LED-valot ja -näytöt sekä valokuitu, laserleikkaus ja aurinkokenno. Uusimpia tutkimusaloja ovat mikro-, pii-, nano- ja biofotoniikka. Fotoniikka vaikuttaa lähivuosikymmeninä useimpiin elämän ja teollisuuden alueisiin.
 
Fotoniikalla on merkittävä rooli esimerkiksi moninkertaisesti nykyistä tehokkaamman internetin ja sitä hyödyntävien sovellusten ja palvelujen perustana. Teollisuudessa fotoniikka mahdollistaa aivan uudenlaisia tuotantoprosesseja ja merkittävän energiansäästön. Terveydenhuollossa fotoniikan hyödyntäminen aikaistaa diagnosointia ja pienentää kirurgian haittavaikutuksia. Näiden lisäksi fotoniikan avulla voidaan mm. tehostaa ympäristön tilan seurantaa ja tuotevalvontaa.

Uusin tiedote

4.6.2013 Maailman ensimmäinen 3D-tulostuslaitteisto optisten komponenttien tutkimukseen ja tuotekehitykseen rakennetaan Joensuuhun

Joensuu 04.06.2013. Fotoniikan Instituutti Itä-Suomen yliopistosta aloittaa yhteistyön hollantilaisen LUXeXceL-nimisen yrityksen kanssa. Lue lisää